Saturday, August 30, 2014

Event day : Saucony Running Clinic 2014 -2nd Session (Interval Run)

Interval – 8 to 10 sets of 400M or 800M sprints with recovery jog in between each set. Should be done carefully as risk of pulling muscle is high. Post run stretching is not recommended but it is important to perform cool down run after all sets has been done. Benefits include building of lactate threshold level, strengthening of legs and improvement of running posture. Preferably to be done on track for a more controlled environment.
Hari ni ada Saucony Clinic yang berlangsung di Stadium MPSJ, Subang. Sebab dekat dengan rumah aku, pukul 6:20AM baru keluar rumah. Pukul 6:45AM dah sampai Stadium MPSJ. Bersiap-siap kat kerata + makan Hammel Gel sepeket, sekali rupanya phone tertinggal kat rumah. So post ni takde la gambo kat lokasi. 


Kaunter pendaftaran. Setiap kali clinic, diorang akan amik kedatangan. Dan macam biasa akan dipamerkan kasut-kasut Saucony.


Sebelum start training. Lepak sembang2 dulu.


Warm up.


Kasut Kinvara 3 aku.


Badan senget2 masa lari. Tapi ada macam terbang skit. Hahha


Konsep Interval Run kali ni ialah :

400m - Speed 2x

400m - Recovery 2x

So ikut kata trainer, kene buat Speed run sekali seminggu. Paling jauh dalam 4km sahaja. So kitanya :

400m - Speed 5x

400m - Recovery 5x



Tapi aku tak ikut pon macam kat atas. Buat speed run 1 round je. Hehehe.
Usha aku punya suunto log.


Average pace.


Macam biasa HR mesti tinggi. Sebab speed run.


Map


1st km saja laju. Lepas tu dah tak larat. Tak biasa lari laju-laju nih. Tapi lepas nie kene buat seminggu sekali. Sepatutnya kene buat 4km. Skip 1km lagi. Hehehe

Hari ni habis dalam pukul 8:00AM. Takde sesi calm down. Terus ke sesi cabutan bertuah dan top performer.

Hari ni hari bertuah aku. Dapat stokin saucony. Yey.





Ni la stokinnya.

Disebabkan buat 3km sahaja, dalam pukul 8:30AM, aku lari lagi dalam 3km. rasa tak puas buat 3km sahaja. Lagipon tadi yang clinic punya. Ni sendirian berhad. Tapi slow skit dari sesi saucony la.


Pace untuk 2nd sesi.


At least pace seragam la skit. Niat nak buat 5km, sekali dah panas. 3km cukuplah. Dapat pace bawah 7min pon dah suka :)

Sekain laporan untuk hari ini. Banyak juga ilmu teknik larian hari ni dapat. Jumpa lagi di 3rd session di Padang Merbuk 13th Sept nanti. Easy Run 15km.

Gambar semua cilok dari Saucony Malaysia page. More pic klik sini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...